ТекстФотогалерија
03.03.2017

Војна репрезентација Србије завршила учешће на 3. зимским светским војним играмаВојна репрезентација Републике Србије у скијању завршила је учешће на „3. зимским светским војним играма“ које су од 22. до 28. фебруара 2017. године одржане у Сочију у Руској Федерацији.

На такмичењу су учествовале екипе Кине, Италије, Шпаније, Бугарске, Пакистана, Либана, Ирана, Турске, Јерменије, Русије, Финске, Белгије, Францускe, Немачкe, Босне и Херцеговине, Аустријe, Словеније, Швајцарске, Грчке, Казахстана, Монголије, Јужне Кореје, Македоније, Белорусије и Србије.

Војни спортисти такмичили су се у седам спортова: биатлон, „cross-country“ скијање, алпско скијање, ски-орјентиринг, пењање на стени (у дворани), клизање (кратке стазе) и ски-планинарење, а сама надметања су се одржавала у аренама „Ледена коцка“, „Баљшој“, „Ледени брег“ и ски центрима „Лаура“ и „Роза Хутор“, где су се надметали и такмичари на Зимским олимпијским играма 2014. године.

Свечана церемонија отварања „3. зимских светских војних игара“  одржана је 24. фебруара 2017. године, у дворани „Ледена коцка“, где су се учесницима овог такмичења и великом броју гледалаца обратили председник Владе Руске Федерације Димитриј Медведев, министар одбране Руске Федерације, генерал армије Сергеј Шојгу и председник Међународног савета за војне спортове (CISM), пуковник Абдулхаким Алшино. Дан раније, председник Руске Федерације Владимир Путин је приредио пријем за шефове делегације земаља учесница Игара и борд директора Међународног савета за војне спортове (CISM) поводом обележавања Дана заштитника отаџбине, великог националног празника Руске Федерације.

Према програму, првог такмичарског дана одржана је индивидуална трка у „cross-country“ скијању на стази дужине 15 км у мушкој конкуренцији. Најбољи резултат у овој трци од наших такмичара постигао је војник Дејан Крсмановић, заузевши 28. место. Такође, првог такмичарског дана одржана је и индивидуална трка у „cross-country“ скијању на стази дужине 10 км у женској конкуренцији, где је војник Ања Илић заузела 14. место.

Другог такмичарског дана одржана је индивидуална трка у слалому за мушкарце, у којој је од наших такмичара пр Милош Шумарац остварио најбољи резултат, заузевши 24. место. Наредног дана је одржана индивидуална трка у слалому за жене, у којој је потпоручник Оља Јекрић заузела 13. место, заставник Радмила Ђурић 17. место и потпоручник Миљана Митровић 20. место. Војна репрезентација Србије је у слалому у женској конкуренцији заузела одлично 5. место. Последњег такмичарског дана одржана је трка у „cross-country“ скијању у дисциплини „тим спринт“, у којој су наши такмичари у у полуфиналу „Б“ заузели 10. место.

Зимске светске војне игре организују се једном у четири године за спортисте у оружаним снагама земаља чланица Међународног савета за војне спортове (CISM). Након Аосте (Република Италија) 2010. године и Ансија (Република Француска) 2013. године, Сочи је био домаћин овогодишњих зимских светских војних игара. Иницијатор такмичења био је Међународни савет за војне спортове (CISM), који је највећа спортска организација после Међународног олимпијског комитета и Међународне универзитетске спортске федерације, а организатор игара било је Министарство одбране Руске Федерације.

Делегацију Републике Србије на играма предводио је шеф Делегације Републике Србије при CISM, бригадни генерал Синиша Радовић.

Остварени резултати су значајни ако се зна да су за десетак репрезентација на овом такмичању наступали професионални спортисти са листе Међународне скијашке федерације (FIS), који су уједно и припадници оружаних снага, као и да је наша репрезентација наступала у подмлађеном саставу, где већи део наших спортиста досада није имао искуства на међународним такмичењима.