ТекстФотогалерија
06.11.2017

Министар Вулин са војним спортистима на такмичењу у МађарскојМинистар одбране Александар Вулин присуствовао је данас церемонији затварања и доделе медаља на „57. светском војном првенству у дициплини cross – country“ у организацији Делегације Министарства одбране Мађарске при CISM које се одржава у војном рекреативном центру у месту Балатонакаратја на језеру Балатон у Мађарској.

У оквиру церемоније, министар Вулин уручио је медаље победницама у женској категорији, у појединачној и екипној конкуренцији, које су оствариле најбоље резултате у категорији „Womens cross“. Победницима осталих категорија, медаље је уручио министар одбране Мађарске Иштван Шимичко.

Непосредно пре церемоније, министар Вулин се сусрео са нашим војним спортистима који су му пренели утиске са такмичења и презентовали резултате.

Спортску екипу Министарства одбране и Војске Србије на овом међународном војном такмичењу, које се одржава од 3. до 7. новембра, чинили су, у дисциплини „Long cross“ капетан Блажо Максимовић, водник Бојан Драгојловић, десетари Мирослав Марковић и Мирко Станковић, и разводник Ђуро Борбељ, а у дисциплини „Women short cross“ поручник Невена Јовановић, десетар Наташа Ћулафић и војни службеник Ивана Петровић.

Најбоље време постигли су, у мушкој конкуренцији разводник Ђуро Борбељ дошавши на циљ за 39 минута и 31 секунду, а у женској поручник Невена Јовановић која је трку истрчала за 17 минута и 19 секунди.

Под слоганом „Friendship Through Sport”, Међународни савет за војне спортове (CISM) окупља оружане снаге 133 земаља света, на темељима идеје о успостављању мирног и безбедног света и мисијом да се припадници оружаних снага широм света боре и надмећу на спортском уместо бојном пољу. Република Србија је 2003. године примљена као 127. чланица те организације, са циљем да партиципира у одрживом развоју светског мира и унапређивању међуармијске сарадње, поверења и помирења у региону кроз спорт.

Данашњем сусрету су присуствовали и шеф Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове (CISM) бригадни генерал Синиша Радовић и начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац.